Stell av en Havanais

Vi synes at pelsen til Bichon Havanaisen er en del av hundens stolthet. Av den grunnen så har vi lagt ut en del om pelsstell, for denne rasen som vi er så glade i. Det finnes mange forskjellige hundeprodukter på markedet, vi har ikke prøvet alle, men vi anbefaler dem som har virket for oss.

 

En av grunnene til at det er så viktig med jevnlig pelsarbeid, er at når Havanaisen røyter, så slipper den ikke pelsen på gulvet eller på bakken. I stedet så forblir denne løse pelsen som små ”knuter” inne i pelsen til hundene. Og hvis ikke dette blir greid bort, så binder det til seg flere liknende ”knuter” og blir til floker. Og hvis flokene ikke blir fjernet så, så blir disse større og strammere, for da blir de til ”tover”.

 

Pelsen bør børstes daglig eller minst 2-3 ganger i uka. Gjør børstingen til en positiv opplevelse for hunden. Når den har vært flink og tålmodig en liten stund, får den en godbit og masse ros. Så må den være tålmodig en stund til før den får neste godbit, men ros gis i ubegrenset mengde!

Etter hvert som hunden blir mer vant til jevnlig pelsstell, så forlang gradvis mer og mer samarbeidsvilje.

 

Børst aldri en tørr pels, det sliter unødvendig.

Spray først over med en balsamspray, eller bare rent vann. Hvis man grer tør pels, så har den lett for å knekke i tuppene noe som kan gjøre at hunden ikke vil få så lang pels som den kunne fått.

 

Bruk en grovtindet børste med lange metall tenner, og en kam med som har fine og grove tinder i hver sin ende. (Utstyret må ikke være slik, men dette er det som jeg synes virker best.)

 

Børst igjennom pelsen, først med børste og så med kam. Bruk den grove delen av kammen for å greie igjennom pelsen og til å løse opp floker, og den fine delen på kammen til å ta bort løse ”pelsknuter” etter hvert som du treffer på slike.

Det kan være klokt å ta et område på hunden om gangen og å gre igjennom pelsen lag for lag.

Floker separeres og deles først med fingrene. Bruk også den ytterste tanna på kammen for å forsøke å dele flokene litt etter litt. Ta gjerne litt ekstra balsamsprayen rett på floken. Begynn ytterst og jobb deg innover. Dette tar tid, men selv den mest folkete pels kan fikses med tålmodighet og systematisk arbeid. Selv om flokene er som tovet ull, så kan dette løses opp med tålmodighet og systematisk arbeid. Husk å holde med fingrene mellom floken og huden. Hvis du ser at hunden blir stresset av at du ordner floker på den, så gi den en pause innimellom greiingen.

 

Vær veldig forsiktig når du skal gre igjennom pelsen på frambeina; fordi hunden ofte er mer redd for frambena sine, flokene sitter ofte strammere her og fordi det er et følsomt område for hunden.

Mange foretrekker å lære hunden å ligge på siden på stellebordet, selv så liker jeg å sette meg på gulvet og legger da hunden på ryggen i fanget mitt. Det kan være en fordel å lære hunden din begge deler. Både med tanke på pelsstell og veterinær undersøkelser.

 

Det er også viktig å minne om at området bak ørene har lett for å floke seg.

I flokeperioden som er i fra ca: 8-12 mnd. alderen og til ca: 18 mnd. alderen så er det viktig å arbeide jevnlig med pelsen til hunden. I denne tidsepoken skiftes ut en del av pelsen, så derfor kommer flokene oftere enn ellers.

Ikke gi opp i denne perioden, så blir det mye lettere etterpå, og belønningen er en hund med vakker pels.

 

Sigbjørn Soltvedt

Impression of Silk kennel